Ankara Anlaşması Nedir ?
Ankara Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara’da imzalanan bir ortaklık anlaşmasıdır. Anlaşma, Türkiye’nin AET’ye tam üyelik sürecinin başlangıcı olarak kabul edilir.
Anlaşmanın amacı, Türkiye ekonomisinin hızlandırılmış kalkınmasını ve Türk halkının çalıştırılma seviyesinin ve yaşama şartlarının yükseltilmesini sağlama gereğini gözönünde bulundurarak, Taraflar arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri aralıksız ve dengeli olarak güçlendirmeyi teşvik etmektir.
Anlaşma, 12 maddeden oluşur ve 1. maddede, Türkiye ile AET arasında bir Ortaklık kurulduğu belirtilmektedir. 2. maddede ise, Anlaşma’nın amacı açıklanmaktadır.
Anlaşmanın diğer maddeleri, ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmeye yönelik düzenlemeleri içermektedir. Bu düzenlemeler arasında, gümrük tarifelerinin indirilmesi, serbest dolaşım, yatırımların korunması ve teşvik edilmesi, teknik işbirliği ve hizmetler alanında işbirliği gibi konular yer almaktadır.
Ankara Anlaşması, 1973 yılında yürürlüğe girmiştir. Anlaşma, Türkiye’nin AET’ye tam üyelik sürecinin temelini oluşturmuştur.
Ankara Anlaşması’nın Türk ekonomisi ve toplumu üzerinde önemli etkileri olmuştur. Anlaşma, Türkiye’nin dış ticaretini artırmış, yatırımları çekmiş ve ekonomik büyümeyi hızlandırmıştır. Ayrıca, Anlaşma, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerini güçlendirmiş ve Avrupa entegrasyonu sürecine katılımını sağlamıştır.
Ankara Anlaşması, Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler açısından önemli bir belgedir. Anlaşma, iki taraf arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca, Anlaşma, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinin de önemli bir parçasıdır.
Ankara Anlaşmasına kimler başvurabilir ?
Ankara Anlaşması’na, 18 yaşını doldurmuş ve Yurt dışında iş kurmak veya kendi işini yapmak isteyen tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurabilir.
Ankara Anlaşması vizesine başvurmak için gereken belgeler şunlardır:
Başvuru formu
Pasaport
Biometrik fotoğraf
Sağlık sigortası
İngilizce dil yeterliliğini gösteren belge (opsiyonel)
İş planı
Yeterli sermayenin bulunduğunu gösteren belgeler
Ankara Anlaşması vizesine başvuran kişilerin, İngiltere’de iş kurmak veya kendi işini yapmak için gerekli niteliklere sahip olduklarını kanıtlamaları gerekir. Bu kapsamda, başvuru sahiplerinin iş planında, kuracakları işin ayrıntılı bir şekilde açıklanması ve yeterli sermayenin bulunduğunu gösteren belgeler sunulması önemlidir.
Ankara Anlaşması vizesine başvuran kişilerin, İngiltere’de 5 yıl ikamet ettikten sonra süresiz oturum izni başvurusunda bulunma hakkı vardır.
Ankara Anlaşmasına Başvurmak için Gereken Koşullar
Vizeye başvurabilmek için 18 yaşından büyük olmak yeterlidir. Fakat 22 yaşından büyük olan başvuru sahipleri iş tecrübesi ve eğitim sebebiyle başvurularda daha avantajlıdır.
Başvuru sahiplerinin geçerli bir Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu olmalıdır.
Başvuru sahibinin başvuru yapılacak ülkede kurulması planlanan işe yönelik mezuniyet belgesine veya MEB onaylı ustalık uzmanlık belgesine sahip olmalıdır.
Başvuru yapılan ülkede kurulması planlanan işin detaylarını içeren sağlam bir iş planı hazırlanmalıdır.
Kurulması planlanan iş için yeterli ekonomik şartlara sahip olunmalıdır.
Kurulması planlanan işin ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacağı belirtilmelidir.
Başvuru sahibinin kendisi ve ailesi için uzun süre yetecek miktarda finansal güce sahip olması önemlidir. Böylece başvuru yapılan ülkede devlet yardımı alınmaksızın aylık kira, fatura ve gıda gibi şahsi giderlerin başvuru sahibi tarafından karşılanacağı kanıtlanabilir.
Başvuru sahibi başvuru yapılan ülkede daha önce yasa dışı yollarla bulunmamış olmalıdır.
Başvuru sahibinin sabıka kaydı olmamalıdır.
Başvuru sahibi daha önce de başvuru yaptıysa başvurusunda yalan beyanda bulunmamış ve önemli bilgileri gizlememiş olmalıdır.
Ankara Anlaşmasının Avantajları Nelerdir?
Başvuru sahibi 21 yaş altındaki çocuklarını, eşini, anne ve babası gibi birinci derece akrabalarını başvuru yapılan ülkeye götürme hakkına sahiptir.
Başvuru sahibiyle birlikte giden her kişiye başvuru yapılan ülkede eğitim alma hakkı ve çalışma hakkı tanınmaktadır.
Başvuru yapılan ülkelere gidebilmek için dil şartı yoktur.
Başvuru sahibi gittiği ülkede 3 sene kendi iş yerini işlettikten sonra serbest işçi olarak çalışma hakkına sahiptir.
Ankara Anlaşması kapmasında sağlanan 3 senelik oturum izni sonrasında gerekli koşulların sağlanması durumunda oturum izni uzatılabilmekte veya kalıcı hale getirilebilmektedir. Ayrıca, yine gerekli şartların sağlanması durumunda gidilen ülkenin vatandaşlığına geçiş hakkı bulunmaktadır.
İgeme İhracatı Geliştirme Merkezi
Kurumsal Pazarlama ve Satış Uzmanı
Zeynep Çankaya
05469028885
https://www.igeme.com.tr/

#ankaraanlaşmasınedir #vize #vizebaşvurusu #igeme



Bir yanıt yazın