- 14 Ekim 2023
- Yayınlayan: İGEME Admin
- Kategori: İhracat
Yorum yapılmamış
İhracatta Ürünün Yolculuğu
Ürünün üretim aşamasından ithalatçıya kadar olan sürece ‘ürün yolculuğu’ diyoruz. Peki nedir ürün yolculuğu? Hangi aşamalardan oluşur? Öncelikle ihracat yapmak istiyorsanız ürününüzün tüm aşamamalarını bilmeniz gerekmektedir. Nasıl üretildiğinden, hangi hammaddeden oluşturulduğundan, teknik bilgilerine kadar her şeye hakim olmanız gerekir ki müşterilere aktarabilin.
- Örnekler ile gitmekte her zaman fayda var, kazak üretimi yapıyorsunuz ve ihracat yapacaksınız. O kadar isteklisiniz ki tüm riskler ile yapacağım ben hazırım dediniz. Ürününüzün hammaddesini temin ediyorsunuz, üretiminizi hızla yapıyorsunuz. Bu sırada ihracat için hazırlanıyorsunuz ürününüze göre bir ihracatçı birliğine üye oluyorsunuz. Ürününüzün GTİP koduna göre Pazar araştırmanızı da yaptınız. Ülkeleri de belirlediğinize göre müşteri bulmanız gerekir, onu da bulduğunuzu farz edelim. İşte burada başlıyor ihracatta ürününüzün yolculuğu aslında üretim aşamasından yolculuk başladı geçiyordu ama biz bu yolculuğu uzatarak daha karlı hale getirmeye sıcak paraya gitmeye karar verdik. Dünyaya açılarak yenilenmeye, gelişmeye karar verdik. Biz yolculuğumuza geri dönelim sonu herkesi sevindirecek. Müşteri sizden fiyat teklifi bekliyor ürününüz için en uygun yöntemlerle fiyat belirleyip müşteriye gönderdiniz ve anlaşmayı sağladınız. Fiyatta anlaşmayı sağlamış olabilirsiniz. Ama ürününüzün hangi teslim, ödeme ve ihracat şekliyle gideceğine karar verdiniz mi? Ürününüzün yapısına ağırlığına ve ayrıca müşteriye uygun olan bir teslim şekli belirlemelisiniz. Sizin maliyetlerinize ve kendinizi riske atmayacak bir şekilde tüm anlaşmaları sağladıktan sonra artık ihracatta kullanılacak olan belgeler hazırlanır. Unutmayın bu belgeler ürüne ve ülkelere göre farklılık gösterir. Ülkenin ihracat prosedürlerini iyi bilmek gerekir ki ürünümüz gümrükte kalmasın. Ürün depolarda müşterinin isteğine göre ambalajlandıktan sonra taşıyıcı firma tarafından gümrüğe sunulur. Gümrük beyannameniz gümrük idaresine onaylatılır. Daha sonra ürünün muayenesi yapılır ürününüz kırmızı kodlu ise fiziki muayene, sarı kodlu ise belge kontrolü yapılmaktadır. İhracat evrakları ve beyannameler taşıyıcı firmaya teslim edilir. Gümrük memuru tarafından ürünü taşıyacak araç kontrol edildikten sonra ürün artık gümrükten ayrılır. Artık ürünümüz dünya pazarına doğru gitmektedir. Ürünün ithalatçıya ne zaman ulaşacağına dair bilgi vermeniz ve sorunsuz bir şekilde ithalatçıya teslim edildiğine emin olmanız gerekmektedir. Taşıma sırasında problemler yaşanabilir. Ödeme olarak mal mukabili anlaşma sağlamış iseniz, ithalatçı ödemeyi mal teslim alındıktan sonra yapar, peşin ödemelerde ise, ihracatçıya ödeme yapılır daha sonra ihracat işlemi gerçekleştirilir.
İhracatta ürün yolculuğu zor ve zaman gerektirir. Ama imkansız değildir. Siz yeter ki yapmak isteyin bu meşakkatli yolculuğun sonunda güzel şeyler sizi bekliyor olacak. Yazıyı Ben Sweetland’ın sözüyle sonlandırmak istiyorum. ‘Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil’
İhracatta iyi yolculuklar dilerim…
#ihracat #ürününyolculuğu